Mošt ze šípků

60 min.
Česká republika

Ingredience

    • 2kilogramyŠípky čerstvé
    • 4litryVoda pitná
    • 200gramůCukr krystal
    • 2gramyKyselina citrónová
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
462 kcal
Tuky
1 g
Sacharidy
107 g
Cukr
33 g
Vápník
20 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Zralé šípky přebereme, očistíme, propláchmeme a rozmačkáme. Vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C, aby pustily šťávu a poté ihned vylisujeme. Necháme stát, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou.
  • 2
    Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Občas promícháme a necháme rozpustit. Mošt rozdělíme do lahví a převážeme dvojitým celofáne. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.