Mramorový pěnový dort
100 min.
Ingredience
- 60gramůČokoláda hořká
- 450mililitrůMléko plnotučné
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 200gramůCukr krupice
- 2lžíceŽelatina
- 1lžičkaTresť vanilková
- 200gramůPoleva čokoládová
- 600mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
553 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
37 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
750 mg
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Ve větším teflonovém hrnci smícháme mléko, žloutky a 150 g cukru. Posypeme práškovou želatinou a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Na mírném ohni zahříváme asi 15 minut, za občasného promíchání, dokud se želatina nerozpustí. Směs se nesmí vařit!
- 2Polovinu směsi nalijeme do menší misky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a metlou rozšleháme, až se obě přísady spojí. Do zbylé žloutkové směsi vmícháme vanilkovou tresť. Obě směsi zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 25 minut, občas promícháme.
- 3Smetanu ušleháme se zbytkem cukru na tuhou šlehačku. Do každé vychlazené směsi vmícháme polovinu šlehačky. Lžící plníme střídavě čokoládovou a vanilkovou směsí rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obě směsi špachtlí promícháme, aby vytvořily mramorový vzor. Zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny, dokud dort neztuhne.
- 4Mezitím si vystřihneme obdélník z pergamenu o rozměru 30 x 18,5 cm a položíme ho na plech. 150 g polevy rozpustíme ve vodní lázni, potom ji rozetřeme na pergamen a dáme do lednice ztuhnout. Obdélník nakrájíme na pruhy, sloupneme pergamen. Čokoládové pruhy položíme na plech a dáme zpátky do lednice.
- 5Zbylou polevu necháme trochu změknout, škrabkou z ní vytvoříme hobliny a dáme opět ztuhnout do lednice. Čokoládové pruhy vyndáme z lednice a necháme je trochu povolit.
- 6Z formy odstraníme rozevírací kruh, dort přendáme na servírovací podnos a obalíme ho pruhy čokolády. Do středu dáme čokoládové hobliny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.