Mražený banánovo-jahodový dezert

60 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
886 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
36 g
Sacharidy
133 g
Vláknina
7 g
Cukr
44 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Sušenky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.
  • 2
    Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
  • 3
    Připravíme čokoládovou omáčku: do rendlíku nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nalámanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přimícháme lžíci másla, vanilkovou příchuť a mletý zázvor. Mícháme jen do doby, až se máslo rozpustí. Vychladlou omáčku uzavřeme a dáme do chladničky na 30 minut.
  • 4
    Oloupeme banány, omyjeme a necháme okapat jahody. Banány nakrájíme na plátky, jahody rozkrájíme na čtvrtky.
  • 5
    Na koláč nalijeme 2/3 připravené čokoládové omáčky, na ni rozložíme 2/3 banánů a tuto vrstvu pokryjeme jahodovou zmrzlinou. Koláč překryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazničky na 2-3 hodiny.
  • 6
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 sáčku vanilkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
  • 7
    Koláč vyjmeme z mrazničky, na něj upravíme šlehačku, rozložíme pokrájené jahody se zbývajícími banány a celý koláč pokapeme 1/3 čokoládové omáčky, kterou jsme si znovu ohřáli.
  • 8
    Koláč dáme znovu do chladničky na 30 minut, potom koláč pokrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.