Mrkvový dort s ořechy
90 min.
Ingredience
- 80gramůRozinky bílé
- 1kusPomeranče
- 1lžíceMed včelí
- 50mililitrůRum
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 80decilitrůOlej slunečnicový
- 80gramůOřechy vlašské
- 4kusyMrkev kořen
- 250gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 1lžičkaSkořice mletá
- Na ozdobení
- 150gramůDžem meruňkový
- 150gramůPoleva čokoládová
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- Na vymazání plechu
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 80mililitrůOlej slunečnicový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
7630 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
827 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
4 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Do vhodné nádoby vložíme rozinky, drobně nakrájenou pomerančovou kůru z jednoho pomeranče, přilijeme med a vše zalijeme rumem. Odložíme na 30 minut do lednice. Do misky rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme na hustou pěnu. Přilijeme olej, drobně nasekané ořechy, jemně nastrouhanou mrkev, scezené rozinky s pomerančovou kůrou, promícháme. Nakonec najednou vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, skořici a zlehka promícháme.
- 2Připravenou směs dáme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Vložíme do nahřáté trouby, při 160 stupňové teplotě pečeme 55 - 60 minut.
- 3Upečený dort ihned potřeme džemem anecháme mírně vychladnout. Poté sundáme stěny dortové formy. Povrch dortu polijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládovou polevou, kterou necháme volně ztuhnout, případně celý dort vložíme do lednice.
- 4Dort krájíme na úhledné trojúhelníkové porce a podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. Těsně před podáváním ozdobíme ze smetany vyšlehanou šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.