Mrkvový koláč s ořechy a čokoládou
60 min.
Ingredience
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 200gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 50gramůCukr krupice
- 120gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 150gramůOřechy vlašské
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- 90gramůČokoláda hořká
- 250gramůMrkev kořen
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- Na polevu
- 200gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 6mililitrůCitronová šťáva
- 2decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- Na vymazání plechu
- 70gramůHera
- 70gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
213 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
9 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
1 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Ke žloutkům v misce přidáme moučkový s vanilkovým cukrem a utřeme do pěny. Zlehka vmícháme z bílku a krupicového cukru tuhý sníh. Následovně do hmoty prosejeme mouku s kypřícím práškem, skořici, přisypeme pomleté ořechy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme ještě drobně nakrájenou čokoládu, nakonec hrubě nastrouhanou mrkev a vše důkladně promícháme.
- 2Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, při 180stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu, potom vyklopíme. Potřeme brusinkovým džemem, necháme volně chladnout.
- 3Nakonec připravíme cukrovou polevu: do misky vlijeme horkou vodu. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme citrónovou šťávu. Suroviny dobře prošleháme na hustou a hladkou polevu. Nakonec vložíme jemně nastrouhanou citrónovou kůru a důkladně promícháme. Hladkou polevu přelijeme na povrch koláče a necháme ztuhnout. Koláč krájíme na úhledné čtverce, obdélníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.