Nákyp se švestkami
95 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 150gramůPanettone
- 60gramůŠvestky sušené
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVejce slepičí
- 40gramůCukr krupice
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 4lžíceWhisky
- 4lžíceCukr třtinový
- 3lžíceDžem meruňkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
638 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
34 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
1 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Moučník panettone nakrájíme na plátky, sušené švestky bez pecek podélně na půlky.
- 2Zapékací mísu mírně vytřeme změklým máslem, zbytek másla použijeme na potření plátků panettone. Potřené plátky rozložíme v misce a posypeme polovinou švestek. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem, vešleháme smetanu s mlékem a nakonec whisky. Ušlehanou směsí přelijeme plátky panettone, rukama dobře prohněteme a hotové těsto pak necháme 20 minut rozležet.
- 3Odpočinuté těsto rozprostřeme do vymazané zapékací mísy, povrch poklademe zbylými švestkami, posypeme hnědým třtinovým cukrem a mísu postavíme do pekáče s horkou vodou.
- 4Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–50 minut, po vyjmutí z trouby povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Před podáváním moučník necháme 15 minut pomalu vychládat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.