Nejlepší jablkový strouhaný koláč
70 min.
Ingredience
- 400gramůMouka polohrubá
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 0,5lžičkaCitronová kůra
- 60gramůCukr krupice
- 50gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 50gramůOřechy vlašské
- 1baleníCukr vanilka
- Na formu
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2,5lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na náplň
- 800gramůJablka
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 2lžíceRum
- 250mililitrůMléko polotučné
- 60gramůCukr krupice
- 1baleníCukr vanilka
- 1baleníPudink vanilkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
646 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
24 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
6 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.
- 2Citronovou kůru nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, máslo necháme změknout.
- 3V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, rozšlehanými vejci a změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta dáme ve fólii do lednice, druhou polovinu do mrazáku.
- 4Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink, za občasného míchání necháme vychladnout.
- 5Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a promícháme s cukrem, skořicí a rumem.
- 6Polovinu těsta z lednice rozválíme, vložíme do formy, vyložíme těstem i okraje. Na těsto nalijeme pudink, na něj navrstvíme jablka a zasypeme nastrouhaným těstem z mrazáku.
- 7Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až zezlátne.
- 8Koláč podáváme vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.