Nejlepší ořechový závin
55 min.
Ingredience
- Na náplň
- 220gramůOřechy vlašské
- 120gramůCukr krupice
- 220mililitrůMléko polotučné
- 3lžíceRum
- 50gramůPiškoty dětské kulaté
- 1,5baleníCukr vanilka
- Na posypání
- Na potření
- Na těsto
- 120gramůCukr krupice
- 70gramůMáslo čerstvé
- 21gramůDroždí
- 220mililitrůMléko polotučné
- 1kusVejce slepičí
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1085 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
62 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
7 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- 2V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
- 3Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.
- 4V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.
- 5Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.
- 6Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.