Nektarinkový dort
95 min.
Ingredience
- Na náplň
- 400gramůNektarinka
- 100gramůCukr krupice
- 2decilitryVoda pitná
- 2lžícePudinkový prášek - vanilkový
- Na sníh
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 1lžíceMed včelí
- 3mililitryCitronová šťáva
- Na těsto
- 100gramůCukr krupice
- 2mililitryVoda pitná
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- Na vymazání formy
- 20gramůMouka pšeničná hrubá
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
275 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
8 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
1 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Žloutky v misce ušleháme spolu s půlkou dávky cukru a horké vody na hustou pěnu. Následovně vmícháme z bílků a zbylého cukru vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem.
- 2Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme na plech.
- 3Nektarinky pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrůlku a spolu s polovinou dávky cukru a 1 dl vody povaříme 5 minut. Zbylou vodu vlijeme do jiného kastrůlku, do studené přisypeme pudinkový prášek, který metlou dobře rozkvedláme a spojíme s nektarinkami. Stálým mícháním povaříme do zahoustnutí krému. Ještě horký krém rozetřeme na korpus.
- 4Z bílků s cukrem v horké vodní lázni šleháme směs do rozpuštění cukru. Odstavíme, přidáme tekutý med, citrónovou šťávu a vyšleháme do zahoustnutí na sníh. Ten poté rozetřeme na krém.
- 5Pečicí formu s korpusem, krémem a sněhem vložíme opět do předehřáté trouby, při 180 stupních pečeme ještě 20 minut, aby sníh dostal načervenalou barvu.
- 6Po upečení dort necháme vychladnout a potom krájíme na úhledné trojúhelníky. Podáváme na jednotlivých studených talířích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.