Obrácený koláč sester Tatinových se zmrzlinou

40 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
607 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
28 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
21 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a necháme je 2-3 hodiny oschnout. Na tenké plátky nakrájíme máslo a nadrtíme kardamom.
  • 2
    Z listového těsta vyválíme placku o průměru 25 cm. Dno mělké pečící pánve pokryjeme plátky másla, které posypeme krupicovým cukrem a polovinou drceného kardamomu. Na tento základ do kruhu rozložíme čtvrtky jablek, jednu dáme doprostřed. Pánev zahříváme na mírném ohni, až se z rozpuštěného cukru a másla vytvoří světlý karamel, pak pánev odstavíme a necháme vychladnout. Na vychladlá jablka položíme těsto a jeho okraje přitlačíme až na dno pánve, kterou pak vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Při této teplotě koláč pečeme 15-20 minut a když je těsto zlaté a křupavé, vyjmeme koláč z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý koláč vyklopíme na plochou mísu a servírujeme překrytý vanilkovou zmrzlinou, posypanou druhou polovinou drceného kardamomu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.