Ořechové perníčky nezdobené
40 min.
Ingredience
- Na potření
- Těsto
- 300gramůMouka žitná bílá
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůVepřové sádlo škvařené
- 100gramůOřechy vlašské
- 1kusVejce slepičí
- 7lžicMed včelí
- 80mililitrůMléko plnotučné
- 10gramůSoda jedlá
- 3lžíceKoření perníkové
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300gramůCukr moučkový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
605 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
17 g
Sacharidy
103 g
Vláknina
5 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1V kastrůlku rozpustíme sádlo s máslem, odstavíme a do teplé směsi přidáme med, vejce a trochu mléka (asi polovinu sklenky.) Vše metličkou prošleháme, aby se suroviny dobře spojily.
- 2V míse smícháme mouku s cukrem, mletými ořechy, kořením a jedlou sodou. Přilijeme tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout v chladničce.
- 3Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj menší tvary perníčků.
- 4Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut (podle velikosti perníčků.)
- 5Upečené, ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Jsou brzy měkké a chutné, nezdobí se polevou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.