Ořechové záviny

70 min.

Ingredience

    • 500gramůMouka polohrubá
    • 30gramůDroždí
    • 20gramůCukr vanilka
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 5lžicCukr krupice
    • 3decilitryMléko plnotučné
    • 3kusyVejce slepičí
    • 100gramůRozinky tmavé
    • 50gramůMáslo jihočeské
    • 2lžíceCukr moučkový
    • 500gramůOřechy vlašské
    • 120gramůCukr třtinový
    • 0,05decilitrRum
    • 2decilitryMléko polotučné
    • 20gramůCukr palmový
    • 1lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
720 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
41 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
5 g
Cukr
23 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme do něj droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • 2
    Ve větší misce smícháme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, 2 ks vejce, 20 g másla, vylijeme kvásek a rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké a nelepící se těsto, které necháme na 30 minut v teple vykynout. Vál posypeme moukou, dáme na něj vykynuté těsto, které posypeme rozinkami, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme je. Naplníme připravenou náplní, zavineme, dáme na máslem vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut vykynout. Před tím, než plech vložíme do předehřáté trouby, pomažeme záviny rozkvedlaným vejcem a v troubě pečeme 40 minut.
  • 3
    Upečené záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a studené nakrájíme.
  • 4
    Náplň : Do misky vysypeme pomleté ořechy, přilijeme rum, vysypeme vanilkový cukr, cukr písek, citrónovou kůru a vše promícháme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 25. 2. 2016
Ořechové záviny
S těstem se dobře pracovalo, nelepilo, krásně vykynulo během uvedené doby, do náplně jsem přidala ještě lněná semínka.