Ořechové záviny
70 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 30gramůDroždí
- 20gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 5lžicCukr krupice
- 3decilitryMléko plnotučné
- 3kusyVejce slepičí
- 100gramůRozinky tmavé
- 50gramůMáslo jihočeské
- 2lžíceCukr moučkový
- 500gramůOřechy vlašské
- 120gramůCukr třtinový
- 0,05decilitrRum
- 2decilitryMléko polotučné
- 20gramůCukr palmový
- 1lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
720 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
41 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
5 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme do něj droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- 2Ve větší misce smícháme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, 2 ks vejce, 20 g másla, vylijeme kvásek a rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké a nelepící se těsto, které necháme na 30 minut v teple vykynout. Vál posypeme moukou, dáme na něj vykynuté těsto, které posypeme rozinkami, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme je. Naplníme připravenou náplní, zavineme, dáme na máslem vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut vykynout. Před tím, než plech vložíme do předehřáté trouby, pomažeme záviny rozkvedlaným vejcem a v troubě pečeme 40 minut.
- 3Upečené záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a studené nakrájíme.
- 4Náplň : Do misky vysypeme pomleté ořechy, přilijeme rum, vysypeme vanilkový cukr, cukr písek, citrónovou kůru a vše promícháme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 25. 2. 2016
Ořechové záviny
S těstem se dobře pracovalo, nelepilo, krásně vykynulo během uvedené doby, do náplně jsem přidala ještě lněná semínka.