Ořechový smetanový dort
55 min.
Ingredience
- 30gramůCukr moučkový
- 5kusůVejce slepičí
- 450gramůOřechy vlašské
- 50gramůMouka polohrubá
- 150gramůCukr krupice
- 2lžíceOlej rostlinný
- 600mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
629 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
54 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
3 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Umeleme nebo rozmixujeme tři čtvrtiny ořechů najemno. Smícháme je s práškem do pečiva a moukou.
- 2Bílky ušleháme na pevný sníh, postupně přidáváme jednu třetinu cukru a šleháme až je sníh lesklý a tuhý. Žloutky utřeme s olejem a zbylým cukrem, spojíme se sněhem a ořechovou směsí.
- 3Těsto přendáme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, dna vyložíme pergamenem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Hotové korpusy vyklopíme na mřížky a odstraníme pergamen. Necháme zcela vychladnout.
- 4Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu dáme do sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem. Z korpusů vytvoříme čtyři stejné pláty. Jeden dáme na plochý tác a potřeme ho asi jednou čtvrtinou šlehačkové náplně. Pokračujeme dalšími vrstvami až skončíme posledním plátem. Zbylým krémem potřeme boky dortu. 30 g nasekaných ořechů si ponecháme stranou, ostatními ozdobíme strany dortu a lehce přimáčkneme. Šlehačku nastříkáme v rovnoběžných pruzích na povrch dortu.
- 5Zbývající ořechy nasypeme mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.