Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky
18 min.
Ingredience
- 8lžicKoňak vaječný
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMed včelí
- 3lžičkyCukr vanilka
- 150gramůOřechy lískové
- 1lžíceKakao - prášek
- 2špetkySkořice mletá
- 100mililitrůDžus jablečný
- 2lžíceCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 2kusyJablka
- 0,25litrSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5kusSkořice celá
- 0,25lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
485 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
35 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
27 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Ve vodní lázni ušleháme žloutky s vejcem a medem. Necháme je trochu vychladnout.
- 2Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do polotuha, spolu s mletými oříšky, kakaem a skořicí ji opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
- 3Krém dáme do strojku na zmrzlinu a necháme ho asi 12 - 15 minut mrazit. Pokud nemáme strojek na zmrzlinu, dáme krém do nádoby a vložíme do mrazáku na cca 2 hodiny.
- 4Mezitím oloupeme jablka, vyjmeme jádřince a příčně nakrájíme na plátky. V rendlíku přivedeme k varu jablečný mošt (nebo jablečné víno) se skořicí, cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Jablka necháme ve šťávě asi 3 minuty prohřát.
- 5Podušená jablka vějířovitě rozložíme na čtyři talířky, ozdobíme porcemi zmrzliny, na každou porci ještě nalijeme dvě lžíce vaječného likéru. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.