Oříškové košíčky s čokoládovým krémem
70 min.
Ingredience
- Jíška
- 30gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2decilitryMléko plnotučné
- 100gramůCukr moučkový
- Krém
- 30gramůMáslo čerstvé
- 7decilitrůVoda pitná
- 80gramůČokoláda na vaření
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- Na ozdobu
- 20gramůMandle loupané
- Těsto
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůCukr moučkový
- 30gramůMáslo čerstvé
- 50gramůOřechy vlašské
- 50gramůOřechy lískové
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 1kusCukr vanilka
- 1lžíceCitronová kůra
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
263 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
16 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
1 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Těsto: Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, polotuhé máslo, jemně pomleté vlašské a lískové oříšky, skořici, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Vše promícháme a pomocí rukou na vále uhněteme polotuhé hladké těsto. Z těsta si uděláme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky na 30 minut uležet.
- 2Mezitím si připravíme jíšku: V rendlíku si rozpustíme 30 g másla, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání k jíšce postupně přimícháme mléko, cukr a pomalu vaříme do zhoustnutí. Rendlík odstavíme z plotny.
- 3Krém: do menšího hrnce s vodou posadíme misku s rozlámanou čokoládou a smetanou. Vodu pomalu přivedeme k varu a čokoládu za stálého míchání rozmícháme. Misku s čokoládou necháme v horké lázni, aby nám nevychladla. V elektrickém šlehači si vyšleháme na krém 100 g másla s rozpuštěnou čokoládou tak, že za stálého šlehání po lžičkách přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Poté po lžicích přidáváme uvařenou kaši z jíšky a šleháme do zhoustnutí.
- 4Těsto na košíčky nakrájíme na menší kousky, kterými naplníme formičky ve tvaru košíčků, které dáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 15 minut.
- 5Dozlatova upečené košíčky opatrně vyklepneme z formiček, vychladlé naplníme ozdobně krémem, dozdobíme loupanými mandlemi a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.