Ovocné žvýkací bonbony

55 min.

Ingredience

    • 60gramůMáslo čerstvé
    • 155gramůKukuřičný sirup
    • 160gramůCukr krupice
    • 1lžičkaOvocná příchuť
    • 0,13lžičkaPotravinářská barva
    • 0,5lžičkaKyselina citronová
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
212 kcal
Tuky
10 g
Sacharidy
32 g
Cukr
31 g
Vápník
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vyložíme formu na biskupský chlebíček alobalem a postříkáme olejem ve spreji. Použijeme formu o rozměrech 23 x 12,5 cm.
  • 2
    Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem vložíme máslo, kukuřičný sirup a cukr, smícháme a směs za stálého míchání ohříváme na středně silném ohni dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje. Navlhčíme štětec a směs na stěnách rendlíku setřeme, abychom zabránili tvoření krystalů. Jakmile začne směs vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr.
  • 3
    Vaříme za občasného míchání až do teploty 118 °C. To je ideální teplota aby byly bonbony dostatečně měkké na žvýkání a přitom držely tvar. Pokud chceme mít bonbony měkčí, zahříváme směs jen na 116,5 °C, chceme-li naopak tvrdší, zahříváme na 120 °C.
  • 4
    Rendlík odstavíme a vmícháme do směsi ovocnou příchuť podle naší volby, kyselinu citronovou a zvolenou potravinářskou barvu. Nalijeme směs do formy a necháme při pokojové teplotě vychladnout a ztuhnout.
  • 5
    Směs vyklopíme a odstraníme z ní alobal. nakrájíme ji velkým ostrým nožem na čtverečky o velikosti 2,5 x 2,5 cm. Takto získáme 24 bonbonů. Každý bonbon zabalíme do voskovaného papíru, aby se k sobě nelepily a neztratily tvar. Ve vzduchotěsné nádobě je můžeme uchovávat až měsíc.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.