Ovocný clafoutis
45 min.
Ingredience
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 500gramůFíky čerstvé
- 1kilogramBorůvky
- 90gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 5kusůVejce slepičí
- 2kusyCitrony
- 60gramůCukr moučkový
- 12mililitrůVíno portské
- 1decilitrZakysaná smetana
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
27 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
8 g
Cukr
54 g
Postup přípravy
- 1V pánvi na 20 g másla orestujeme nakrájené fíky, přisypeme cukr krupici a necháme zkaramelizovat. Potom přilijeme víno, necháme ho minutu svařit a vmícháme borůvky. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z citronu. Směs dobře promícháme a přeložíme ji do máslem vymazané zapékací formy.
- 2V pánvi rozpustíme zbylé máslo. Do misky rozklepneme vejce, rozkvedláme spolu se smetanou a moukou. Přisypeme 50 g moučkového cukru a rozpuštěné máslo. Metličkou vše dobře promícháme a směsí zalijeme připravené ovoce v zapékací formě. Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme 25 minut. Poté vyndáme formu z trouby, směs posypeme zbylým moučkovým cukrem a vrátíme na 5 minut do trouby.
- 3Upečený clafoutis necháme chvilku odpočinout a potom ho nakrájíme na úhledné porce. Porce přendáme na dezertní talíře, ozdobíme zakysanou smetanu a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.