Pečená jablka na víně

85 min.
Francie

Ingredience

    • 6kusůJablka Golden
    • 1,5lžíceCitrónová šťáva
    • 6lžičekMáslo čerstvé
    • 2lžíceCukr krupice
    • 70mililitrůVíno bílé
    • 2lžíceMartell cognac
    • 200mililitrůVoda pitná
  • Šlehačka
    • 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučka
  • Vařená pomerančová kůra
    • 2kusyPomeranče
    • 200mililitrůVoda pitná
    • 2lžíceCukr krupice
    • 100mililitrůMarmeláda pomerančová
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
288 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
18 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
2 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytá a osušená jablka oloupeme a vykrajovacím nožem z jablek vykrojíme jadřince. jablka pokapeme citrónovou šťávou. Troubu si předehřejeme na 160°C. Hlubší pečící formu (nejlépe litinovou pánev s nepřilnavým dnem) vymažeme silněji máslem, oloupaná jablka dodatečně osušíme a posadíme je s vykrojeným středem vzhůru. Do středu jablek dáme po jedné lžičce másla a posypeme je cukrem. Pak jablka polijeme bílým vínem a koňakem. K jablkám ještě přilijeme půl skleničky vody. Jablka postavíme na plotnu. Tekutinu pod jablky téměř přivedeme k varu, poté je odstavíme z plotny, zakryjeme pečícím papírem a dáme je do trouby péct. Pečeme je 25 až 30 minut. Je velmi důležité, aby vzniklá šťáva pod jablky se vařila, potom jablka neprasknou. Když jdou jablka lehce propíchnout, jsou upečená. Dáváme pozor, aby jsme je nepřevařili.
  • 2
    Mezitím, co se jablka pečou, omyjeme a osušíme 2 pomeranče. Oloupeme z nich kůru, nakrájíme ji na tenké proužky a dáme do rendlíku s vodou a cukrem vařit. Kůru vaříme doměkka asi 10 minut, pak ji scedíme, přelijeme studenou vodou a osušíme.
  • 3
    V míse vyšleháme smetanu s 1 lžicí cukru na tuhou šlehačku. Upečená jablka vyjmeme ze šťávy, tu přelijeme do rendlíku. Přimícháme do ní pomerančovou marmeládu (popřípadě džem), a za stálého míchání zprudka (jen asi 3 minuty) vaříme do zhoustnutí. Ke konci přidáme do šťávy pomerančovou kůru, tu vaříme maximálně jen minutu.
  • 4
    Pečená jablka dáme na servírovací talířky, polijeme je pomerančovou šťávou i s kůrou, ozdobíme šlehačkou a hned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.