Perníčky z tmavé žitné mouky

40 min.
Česká republika

Ingredience

  • Na potření
  • Na zdobení
    • 100gramůČokoláda na vaření
  • Těsto
    • 250gramůPenam žitná mouka tmavá chlebová
    • 1kusVejce slepičí
    • 3lžíceMed včelí
    • 100mililitrůMléko plnotučné
    • 1lžíceRum
    • 2lžíceKoření perníkové
    • 1lžíceKakao - prášek
    • 1lžičkaSoda jedlá
    • 2lžíceKáva turecká
    • 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 250gramůCukr moučkový
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
282 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
5 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
2 g
Cukr
29 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu.
  • 2
    V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto.
  • 3
    Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne.
  • 4
    Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem.
  • 5
    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
  • 6
    Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.