Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem

105 min.
Francie

Ingredience

    • 3kusyHrušky
    • 40gramůDžem broskvový
    • 20gramůDžem brusinkový
    • 1lžičkaKoňak
    • 1kusCitrony
  • Mandlový krém
  • Na vysypání koláčové formy
    • 12gramůMáslo
    • 2lžíceMouka polohrubá
  • Těsto
    • 175gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1špetkaSůl
    • 2špetkyKypřící prášek do pečiva
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 12gramůMáslo
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
261 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
11 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, 2 špetky prášku do pečiva, lžičku cukru a na kostičky pokrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, postupně přidáme 50 - 100 ml vody (po lžicích) a těsto důkladně pomocí rukou zpracujeme tak, aby se nám nelepilo. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny odpočinout do ledničky.
  • 2
    Připravíme mandlový krém: do vyšší nádoby nasypeme mleté mandle, přidáme mandlový extrakt a cukr. Vařečkou vše promícháme, přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo a tyčovým mixérem směs krátce rozmixujeme. Z 1 bílku si vyšleháme tuhý sníh. Do rozmixované směsi postupně zapracujeme 1 celé vajíčko a nakonec sníh z bílku.
  • 3
    Troubu si předehřejeme na 190°C. Vyšší koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyté a osušené hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou z jednoho citrónu.
  • 4
    Formu vyložíme těstem, pokryjeme ho krémem a ozdobíme plátkami hrušek. Plátky na krém klademe nejdříve jeden za druhým do tvaru kříže a napříč přes kříž poklademe ještě jednu řadu. Takto nám plátky hrušek rozdělí koláč na 6 dílů.
  • 5
    Koláč pečeme přibližně 50-55 minut dozlatova, pak ho necháme vychladnout. V kastrólku rozmícháme broskvový a brusinkový džem. Při mírné teplotě džem rozpustíme, nakonec do něj přimícháme 1 lžičku koňaku. Upečený a vychladlý koláč přelijeme mírně teplým džemem, nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.