Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami
140 min.
Ingredience
- 6krajícůChléb pšeničný (bílý)
- 1gramMáslo čerstvé
- 4lžíceMarmeláda pomerančová
- 1lžíceCitronová kůra
- 120gramůRozinky tmavé
- 40gramůKandovaná citronová kůra
- 1lžičkaSkořice mletá
- 100gramůCukr třtinový
- 1kusJablko granátové
- 3kusyVejce slepičí
- 500mililitrůMléko polotučné
- Na pečící nádobu
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
484 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
10 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
4 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečicí nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem, dále rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z druhé poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství cukru si odložíme 2 lžíce na závěrečné posypání), vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.