Pomerančový dort s mandlemi
90 min.
Ingredience
- 470gramůCukr krupice
- 2lžícePomerančová kůra
- 220gramůMouka pšeničná hladká
- 30gramůŠkrob jemný kukuřičný gustin
- 7kusůVejce slepičí
- 2,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 140mililitrůPomerančová šťáva
- 1lžičkaSoda jedlá
- 250gramůZakysaná smetana
- 120mililitrůLikér pomerančový
- 500gramůMáslo čerstvé
- 125mililitrůVoda pitná
- 75gramůMandle plátkové
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
970 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
63 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
234 mg
Cukr
60 g
Postup přípravy
- 1Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému.
- 2Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min.
- 3Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- 4Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části.
- 5Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru.
- 6Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.