Pomerančový dort s mandlemi

90 min.
Česká republika

Ingredience

    • 470gramůCukr krupice
    • 2lžícePomerančová kůra
    • 220gramůMouka pšeničná hladká
    • 30gramůŠkrob jemný kukuřičný gustin
    • 7kusůVejce slepičí
    • 2,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
    • 140mililitrůPomerančová šťáva
    • 1lžičkaSoda jedlá
    • 250gramůZakysaná smetana
    • 120mililitrůLikér pomerančový
    • 500gramůMáslo čerstvé
    • 125mililitrůVoda pitná
    • 75gramůMandle plátkové
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
970 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
63 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
234 mg
Cukr
60 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému.
  • 2
    Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min.
  • 3
    Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí.
  • 4
    Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části.
  • 5
    Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru.
  • 6
    Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.