Pomerančový koláč se sněhovou náplní
210 min.
Ingredience
- Na konečnou ozdobu
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 8lžičekŠlehačka Pařížská
- Náplň
- Příprava pečení
- 150lžicMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Těsto
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceVoda pitná
- 125gramůCukr krystal
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2968 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
326 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
16 mg
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, posypeme dvěma lžícemi hladké mouky a mouku rukama rozprostřeme po celé ploše válu.
- 2Těsto: v hlubší míse zpracujeme rukama hladkou mouku s krystalovým cukrem, vodou a změklým máslem do vláčného těsta.
- 3Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut ztuhnout do lednice. Po této době těsto rozválíme na
- 4připraveném válu, plát těsta rozložíme do vymazané formy a provzudušníme ho tak, že dno formy s těstem propícháme vidličkou.
- 5Takto připravený korpus necháme ještě 30 minut v lednici odpočinout. Poté těsto ve formě celé přikryjeme alobalem a dno alobalu zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus ve formě 15 minut pečeme. Po této době předpečený korpus vyjmeme z trouby, odstraníme alobal se zátěží a do vzniklého "mističkovitého" tvaru (jenž jsme získali předpečením korpusu se zátěží) vlijeme pomerančovou náplň, pečeme asi 35 minut, těsto zezlátne a náplň na koláči ztuhne.
- 6Náplň: do pomerančové kůry přimícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, strouhanku, šlehačku. Z másla a cukru umícháme na mírném ohni karamel, do něj vmícháme žloutky i směs se smetanou a strouhankou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do smetanové směsi se žloutky. Náplň zlehka rozprostřeme na předpečený korpus koláče a koláč upečeme.
- 7Před servírováním: jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, kterou ušleháme do tuha s dvěma lžícemi moučkového cukru. Nakonec šlehačku na porcích koláče posypeme strouhanou pomerančovou kůrou.
- 8Koláč servírujeme vychladlý jako pohoštění.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.