Pomerančový koláč se sněhovou náplní

210 min.
Evropa

Ingredience

  • Na konečnou ozdobu
    • 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
    • 8lžičekŠlehačka Pařížská
  • Náplň
  • Příprava pečení
  • Těsto
    • 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
    • 2lžíceVoda pitná
    • 125gramůCukr krystal
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2968 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
326 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
16 mg
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Vál, na kterém těsto rozválíme, posypeme dvěma lžícemi hladké mouky a mouku rukama rozprostřeme po celé ploše válu.
  • 2
    Těsto: v hlubší míse zpracujeme rukama hladkou mouku s krystalovým cukrem, vodou a změklým máslem do vláčného těsta.
  • 3
    Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 30 minut ztuhnout do lednice. Po této době těsto rozválíme na
  • 4
    připraveném válu, plát těsta rozložíme do vymazané formy a provzudušníme ho tak, že dno formy s těstem propícháme vidličkou.
  • 5
    Takto připravený korpus necháme ještě 30 minut v lednici odpočinout. Poté těsto ve formě celé přikryjeme alobalem a dno alobalu zatížíme fazolemi nebo keramickými kuličkami, korpus ve formě 15 minut pečeme. Po této době předpečený korpus vyjmeme z trouby, odstraníme alobal se zátěží a do vzniklého "mističkovitého" tvaru (jenž jsme získali předpečením korpusu se zátěží) vlijeme pomerančovou náplň, pečeme asi 35 minut, těsto zezlátne a náplň na koláči ztuhne.
  • 6
    Náplň: do pomerančové kůry přimícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, strouhanku, šlehačku. Z másla a cukru umícháme na mírném ohni karamel, do něj vmícháme žloutky i směs se smetanou a strouhankou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme do smetanové směsi se žloutky. Náplň zlehka rozprostřeme na předpečený korpus koláče a koláč upečeme.
  • 7
    Před servírováním: jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, kterou ušleháme do tuha s dvěma lžícemi moučkového cukru. Nakonec šlehačku na porcích koláče posypeme strouhanou pomerančovou kůrou.
  • 8
    Koláč servírujeme vychladlý jako pohoštění.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.