Pomerančový koláč sypaný mandlemi

70 min.

Ingredience

  • Koláč
    • 4kusyVejce slepičí
    • 2gramyCukr krystal
    • 1lžícePomerančová kůra
    • 1lžícePomerančová šťáva
    • 1lžíceCitronová kůra
    • 1lžíceŠťáva citrónová
    • 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1lžíceMandle plátky
    • 3lžíceCukr moučkový
    • 0,5lžičkaSkořice mletá
  • Příprava pečení
  • Šlehačka
    • 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 2lžíceCukr krystal
    • 1lžičkaPomerančová šťáva
    • 1lžičkaŠťáva citrónová
    • 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
275 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
15 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
1 g
Cukr
9 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejme na 180°C.
  • 2
    Koláč: mandle nameleme, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, pomerančovou i citrónovou kůru, skořici. Do těsta poté opatrně mícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté formě asi 40 minut. Hotový koláč by měl být pružný na dotek. Upečený koláč necháme chvíli chladnout ve formě, následně ho z formy vyklopíme, posypeme 3 lžícmi moučkového cukru a plátky mandlí. Tento moučník servírujeme vychladý jako pohoštění, nejčastěji s ušlehanou šlehačkou.
  • 3
    Šlehačka: šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem, pomerančovou i citrónovou šťávou a se skořicí. Šleháme ji studenou v chladné misce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.