Pomerančový koláč sypaný mandlemi
70 min.
Ingredience
- Koláč
- 4kusyVejce slepičí
- 2gramyCukr krystal
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžícePomerančová šťáva
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMandle plátky
- 3lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- Příprava pečení
- Šlehačka
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr krystal
- 1lžičkaPomerančová šťáva
- 1lžičkaŠťáva citrónová
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
275 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
15 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
1 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejme na 180°C.
- 2Koláč: mandle nameleme, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, pomerančovou i citrónovou kůru, skořici. Do těsta poté opatrně mícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté formě asi 40 minut. Hotový koláč by měl být pružný na dotek. Upečený koláč necháme chvíli chladnout ve formě, následně ho z formy vyklopíme, posypeme 3 lžícmi moučkového cukru a plátky mandlí. Tento moučník servírujeme vychladý jako pohoštění, nejčastěji s ušlehanou šlehačkou.
- 3Šlehačka: šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem, pomerančovou i citrónovou šťávou a se skořicí. Šleháme ji studenou v chladné misce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.