Pumpernikel, lotyšský moučník

45 min.

Ingredience

    • 100gramůJádra lískových ořechů
    • 120gramůMáslo čerstvé
    • 200gramůCukr krupice
    • 1lžičkaSkořice mletá
    • 3kusyVejce slepičí
    • 500gramůMouka polohrubá
    • 15gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 100gramůČokoláda na vaření
    • 190mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
415 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
3 g
Cukr
20 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lískové ořechy zbavíme tenkých slupek, 60 g nastrouháme a zbytek rozpůlíme. Změklé máslo utřeme s cukrem a mletou skořicí do pěny, přidáme rozmíchaná vejce, polohrubou mouku promíchanou s polovinou prášku do pečiva, mletá jádra lískových ořechů a důkladně zpracujeme na hladké těsto.
  • 2
    Z vypracovaného těsta utvoříme šišku o průměru 3 cm, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na mírném ohni pečeme 20-25 minut dozlatova.
  • 3
    Mezitím ve vodní lázni umícháme z tabulky čokolády na vaření, 190 ml vody a lžičky másla čokoládovou polevu.
  • 4
    Upečený moučník ihned za tepla pokrájíme na plátky silné 1 cm, necháme vychladnout a pak každý plátek potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou lískového ořechu.
  • 5
    Moučník podáváme k bílé i černé kávě a k čaji.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.