Pumpernikel, lotyšský moučník
45 min.
Ingredience
- 100gramůJádra lískových ořechů
- 120gramůMáslo čerstvé
- 200gramůCukr krupice
- 1lžičkaSkořice mletá
- 3kusyVejce slepičí
- 500gramůMouka polohrubá
- 15gramůKypřicí prášek do pečiva
- 100gramůČokoláda na vaření
- 190mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
415 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
3 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Lískové ořechy zbavíme tenkých slupek, 60 g nastrouháme a zbytek rozpůlíme. Změklé máslo utřeme s cukrem a mletou skořicí do pěny, přidáme rozmíchaná vejce, polohrubou mouku promíchanou s polovinou prášku do pečiva, mletá jádra lískových ořechů a důkladně zpracujeme na hladké těsto.
- 2Z vypracovaného těsta utvoříme šišku o průměru 3 cm, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na mírném ohni pečeme 20-25 minut dozlatova.
- 3Mezitím ve vodní lázni umícháme z tabulky čokolády na vaření, 190 ml vody a lžičky másla čokoládovou polevu.
- 4Upečený moučník ihned za tepla pokrájíme na plátky silné 1 cm, necháme vychladnout a pak každý plátek potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou lískového ořechu.
- 5Moučník podáváme k bílé i černé kávě a k čaji.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.