Pusinkové košíčky s jahodami
165 min.
Ingredience
- 200mililitrůJogurt bílý
- 300gramůJahody zahradní
- 300gramůMaliny
- 200mililitrůZakysaná smetana
- 150gramůCukr krupice
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 8lžicCukr moučkový
- 1hrstMáta
- 1kusZázvor celý
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
150 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
4 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Nejprve předehřejeme troubu na 90 °C. Pak připravíme hmotu na pusinky. Šleháme bílky s citronovou šťávou v suché míse, dokud nezdvojnásobí objem, tím zaplní metlu a začnou se vytvářet špičky. Při zapnutém šlehači po lžičkách přisypáváme cukr, dbáme na to, aby se přidaný cukr spojil s bílky. Bílky jsou vyšlehané, je-li směs hladká a lesklá.
- 2Připravíme plech s pečicím papírem. Vyšlehanou bílkovou směsí naplníme zdobicí sáček a začneme připravovat pusinkové košíčky. Na pečicí papír uděláme tečku, kolem které postupně kroužíme spirálu. Obvod posledního vnějšího kolečka obkroužíme dvakrát nebo třikrát i do výšky, abychom vytvořili zvýšený okraj košíčku. Sušíme v troubě 2 hodiny, dokud nejsou křehké. Než nám košíčky vychladnou, připravíme náplň.
- 3Zakysanou smetanu, nebo jemnější crème fraîche, promícháme s jogurtem. Ve větší míse rozmačkáme maliny, jahody (trochu jich necháme na zdobení, jahod asi deset kusů), přihodíme nasekané mátové lístky, malý kousek nastrouhaného zázvoru, poprášíme cukrem, vše promícháme, tím by mělo vzniknout vláčné pyré. Zlehka do něj vmícháme jogurtovou směs a popřípadě dosladíme.
- 4Odložené jahody nakrájíme na plátky, část použijeme do vnitřku košíčku, dáme na ně jahodovo-malinový krém, ozdobíme zbylými malinami, jahodami, mátovými lístky, poprášíme cukrem a necháme vychladit nebo rovnou podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.