Risotto po italsku
45 min.
Ingredience
- 400gramůRýže Arborio
- 2kusyCibule
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaSůl mořská
- 1decilitrVíno bílé
- 135gramůSýr Parmezán
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1litrVývar zeleninový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
863 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
36 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat.
- 2Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4 - 5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aroma po vínu, přilijeme 1.5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1.5 dl vývaru a špetku soli. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí.
- 3Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmazánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Takto připravené risotto má krémovou konzistenci, kde se všechny chutě výborně prolínají. Risotto podáváme posypané nastrouhaným zbylým parmazánem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.