Roláda z lanýžů
60 min.
Ingredience
- Na náplň
- 250mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 4gramyMáslo čerstvé
- 1kusPomeranče
- 2lžíceCukr moučkový
- 6lžicLikér pomerančový
- 3lžíceVoda pitná
- 455gramůČokoláda hořká
- Na těsto
- 4kusyVejce slepičí
- 2gramyCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 160gramůMouka polohrubá
- 4lžíceSolamyl - bramborový škrob
- 2,5lžíceKakao
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
30Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
167 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
9 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
1 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Do misky vyklepneme vejce a vlijeme vodu. Kuchyňský šlehač nastavíme na nejvyšší rychlost a šleháme. Postupně přidáváme moučkový a vanilkový cukr a stále šleháme.
- 2Do další mísy nasypeme polohrubou mouku, škrob, kakao a přidáme kypřící prášek do pečiva. Promícháme a polovinu směsi přidáme k vaječné hmotě a šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost vyšleháme úplně dohladka. Pak přidáme i druhou polovinu směsi s moukou a opět dokonale vyšleháme. Nakonec vložíme změklé máslo a opět šleháme, dokud se hmota dokonale nespojí.
- 3Připravíme plech na pečení o rozměrech 46 krát 30 centimetrů a položíme na něj pečicí papír o takových rozměrech, aby překrýval okraje plechu. Na plech vlijeme těsto tak, aby dosahovalo tloušťky asi 2 centimetry. Předehřejeme troubu na 200 °C. Plech vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Hotový upečený plát hned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a přendáme na utěrku, kterou jsme předtím lehce posypali cukrem. Utěrkou opatrně rolujeme plát a svineme. Necháme vychladnout.
- 4Připravíme náplň. Nastrouháme čokoládu. Do hrnce vlijeme smetanu a počkáme, jakmile začne vřít. Pak sundáme z plotny a vsypeme čokoládové kousky a mícháme než se čokoláda rozehřeje a nespojí se smetanou v hustou a lesklou směs. Odložíme k vychladnutí a občas promícháme. Do hrnku na plotně nalijeme vodu a přidáme cukr. Vaříme za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Uvařený sirup sundáme z plotny, aby vychladl. Pak do něj vložíme 6 lžic pomerančového likéru a promícháme v hustou směs. Roládu s utěrkou nyní rozbalíme a vzniklým sirupem ji postříkáme. Kůru z poloviny pomeranče (nesmí být chemicky ošetřený) nastrouháme a přidáme do rozmíchané čokoládovo-smetanové hmoty. Ušleháme máslo do pěny a také ho vložíme k čokoládové hmotě a prošleháme, dokud se směs nespojí dohladka. Dvěma třetinami čokoládovo-smetanové hmoty potřeme plát rolády a pevně ji znovu zavineme.
- 5Ze zbytku náplně odebereme 3 lžíce stranou. Pak potřeme horní část hotové rolády náplní. Odložené tři lžíce rolády vložíme do cukrářského sáčku, kterým postříkáme povrch rolády. Nakonec ještě pocukrujeme roládu moučkovým cukrem a posypeme kakaem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.