Rumové bábovičky
45 min.
Ingredience
- Kvásek
- 1lžičkaDroždí
- 1lžíceMléko plnotučné
- 0,5lžičkaCukr krupice
- Na ozdobu
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 6lžicJahody lesní
- Na vytření a vymazání
- 50lžicMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka polohrubá
- Sirup
- 250mililitrůVoda pitná
- 250mililitrůSirup cukerný
- 100mililitrůRum
- Těsto
- 3kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl bylinková
- 50gramůMáslo čerstvé
- 120gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1685 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
156 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
782 mg
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- 2V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- 3Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu.
- 4Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.