Rumové bábovičky

45 min.
Francie

Ingredience

  • Kvásek
    • 1lžičkaDroždí
    • 1lžíceMléko plnotučné
    • 0,5lžičkaCukr krupice
  • Na ozdobu
  • Na vytření a vymazání
  • Sirup
    • 250mililitrůVoda pitná
    • 250mililitrůSirup cukerný
    • 100mililitrůRum
  • Těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1685 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
156 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
782 mg
Cukr
28 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  • 2
    V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
  • 3
    Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu.
  • 4
    Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.