Rybízová marmeláda
70 min.
Ingredience
- 2kilogramyRybíz černý
- 40gramůPektogel
- 1špetkaSorban draselný
- 200mililitrůVoda pitná
- 800gramůCukr krupice
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
436 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
1 g
Sacharidy
111 g
Cukr
78 g
Vápník
111 mg
Postup přípravy
- 1Rybíz důkladně očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme okapat. Dáme do kastrolu, podlijeme 2 dl vody a rozmačkáme. Hrnec přiklopíme a na středním ohni rybíz vaříme až do jeho rozvaření. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
- 2Vychladlý rybíz prolisujme na mlýnku na ovoce. Změříme množství tekutiny a na 1 l a přidáme 800 g cukru. Hrnec vrátíme na sporák a vaříme, aby se rozpustil cukr, za stálého míchání povaříme ještě 10 minut. Přidáme Pektogel, zamícháme, přisypeme ještě Sorban, povaříme 1 minutu a marmeládu stáhneme ze sporáku.
- 3Hotovou marmeládou plníme připravené sklenice. Dobře je uzavřeme, obrátíme víčky dolu na 5 minut, potom zase obrátíme. Necháme marmeládu vychladnout a uskladníme na suchém a chladném místě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.