Rybízový dort
80 min.
Ingredience
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 170gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 70gramůHera
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 13lžicVoda pitná
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 40gramůKakao
- 500gramůRybíz červený
- 80gramůCukr moučkový
- 2lžícePomerančová šťáva
- 4centilitryLikér pomerančový
- 1litrSmetana 33% (šlehačka)
- 9plátkůŽelatina bílá plátky
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
37 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
2 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme 120 g mouky, 70 g cukru, vejce, Heru a vypracujeme křehké těsto. Vložíme ho do chladničky, necháme 30 minut odpočívat.
- 2Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na placku, rozložíme do dortové formy, několikrát jej propíchneme vidličkou, troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a dortovou formu s těstem do ní vložíme. Pečeme přibližně 20 minut, poté necháme vychladnout.
- 3V míse ušleháme žloutky s 5 lžícemi vody a 100 g cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme 130 g mouky a kakao, plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme. Pečeme 15 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia.
- 4Upečený piškot vyklopíme na čistou utěrku, ještě horký zarolujeme a necháme vychladnout.
- 5Želatinu namočíme, necháme nabobtnat. Rybíz rozmrazíme, 4/5 rybízu vložíme do kastrůlku, kde jej zahřejeme společně se zbytkem vody, cukrem a limetkovou šťávou. Kastrůlek sejmeme ze sporáku, do směsi zamícháme vymačkanou želatinu a mícháme tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Potom necháme směs vychadnout, do směsi přimícháme pomerančový likér a necháme želírovat. Smetanu šleháme do tuha s moučkovým cukrem, polovinu opatrně vmícháme do rybízového krému.
- 6Srolovaný piškot rozvineme, namažeme krémem a znova zarolujeme. Rozřízneme na 4 cm silné pásy. Jeden pás svineme a postavíme ho do středu křehkého těsta, kolem něj svineme ostatní pásy piškotu a necháme ztuhnout v chladničce. Zbytkem šlehačky dort potřeme dort, nazdobíme pomocí cukrářského sáčku a nakonec také zbytkeme rybízu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.