Sevdidžan
80 min.
Ingredience
- 450gramůCukr krupice
- 200gramůMáslo čerstvé
- 150gramůKrupice dětská
- 1decilitrVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCukr vanilka
- 1kusCitrony
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
234 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
11 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
314 mg
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Do mísy si dáme 200g cukru a 4 žloutky, vyšleháme si je do pěny, pomalu za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo, smetanu a nastrouhanou citronovou kůru z omytého, osušeného citronu.
- 2Přes síto přisypeme k žloutkovému krému hladkou mouku a krupici, promícháme a lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh ze 4 bílků.
- 3Koláčovou formu si vymažeme máslem a piškotové těsto sevdidžan do ní nalijeme a upečeme v troubě při 175°C. Pečeme přibližně 25-30 minut.
- 4Během doby, kdy se nám peče těsto, si uvaříme sirup z 1 dl vody, vanilkového cukru a 250 g krupicového cukru. Vaříme ho jen 5 minut.
- 5Koláč polijeme uvařeným sirupem a ještě chvíli necháme v troubě.
- 6Vychladlý pokrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.