Sibiřský křenový kvas
55 min.
Ingredience
- 2,5litryVoda pitná
- 10gramůSušené droždí
- 100gramůKřen
- 100gramůMed včelí
- 50gramůHrozinky
- 1baleníChléb celozrnný žitný
- 250gramůCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
404 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
80 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
865 mg
Cukr
82 g
Postup přípravy
- 1Černý žitný chléb nakrájíme na kostičky, dáme na plech do trouby a nasucho opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme usadit. Pak tekutinu slijeme, přidáme do ní sušené droždí s cukrem, zakryjeme plátnem a na teplém místě necháme přes noc vykvasit. Po zkvašení nápoj přecedíme.
- 2Křen očistíme a nakrájíme na tenké plátky a svaříme 0,5 litru vody s 50 g cukru a se 100 g medu.
- 3Do přecezeného kvasu přidáme křen s hrozinkami, přilijeme roztok cukru s medem, promícháme, zakryjeme, necháme v chladu několik dní uzrát a pak ho přecedíme.
- 4Takto připravený kvas podáváme dobře vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.