Šípkový likér s růžemi
90 min.
Ingredience
- 300gramůRůže - okvětní plátky
- 400gramůŠípky sušené
- 600mililitrůŠťáva jablečná 100%
- 150gramůSirup cukrový
- 3mililitryPektolytický enzym
- 1lžičkaKyselina citrónová
- 300mililitrůCalvados
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
170 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
10 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Okvětní plátky růží navrstvíme do skleněné lahve se širokým hrdlem a zalijeme jablečným destilátem. Takto zalité okvětní plátky růží skladujeme v chladu a temnu 14 dní. Pak je zfiltrujeme a lístky zlehka vylisujeme.
- 2Zralé šípky zbavíme černých zbytků květenství a stopek, omyjeme, dáme do hrnce a přelijeme čistou jablečnou šťávou. Směs přivedeme k varu a horkou rozmělníme opatrně tyčovým mixérem. Směs zchladíme na 40°C, přidáme po kapkách pektolytického enzymu (3 ml/litr), promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C.
- 3Pak směs zchladíme na pokojovou teplotu a necháme ji odstát 8 hodin.
- 4500 ml vzniklé šťávy smícháme se 150 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy (hroznový cukr). Nakonec přimícháme 300 ml výtažku z růžových květů a dochutíme kyselinou citronovou (0.5-1 lžička).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.