Skládaný ořechový dort se šlehačkou
70 min.
Ingredience
- 10kusůVaječný bílek slepičí
- 150gramůCukr moučkový
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 100gramůOřechy vlašské
- 180gramůMouka pšeničná hrubá
- 120gramůDžem meruňkový
- 0,25litrSmetana čerstvá ke šlehání
- Krém
- 1špetkaVanilka mletá
- 150gramůCukr moučkový
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 0,25litrSmetana 33% (šlehačka)
- 250mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
23 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
918 mg
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme cukr, zlehka vmícháme žloutky, mouku, strouhané ořechy a přikapeme rozpuštěné, prochladlé máslo.
- 2Těsto rozdělíme do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme dozlatova.
- 3Mezitím si připravíme krém - ušleháme smetanu s cukrem, žloutky a vanilkou. Do hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, ztlumíme plamen a vložíme misku s krémem, který mícháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout.
- 4Upečený korpus rozřízneme na dva díly, první vložíme do suché dortové formy, potřeme částí krému, na něj složíme z druhého plátu nakrájené kostičky a přelijeme zbytkem krému. Zakryjeme druhým dílem, dort zatížíme a na studeném místě necháme do druhého dne ztuhnout.
- 5Poté potřeme džemem a dozdobíme ušlehanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.