Sladká velikonoční vajíčka s náplní
50 min.
Ingredience
- 350gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 1lžíceCitronová kůra
- 6lžicMléko plnotučné
- Náplň
- 1decilitrVoda pitná
- 2lžičkyKáva zrnková
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaRum
- 100gramůPoleva čokoládová
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
643 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
32 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
3 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, Přidáme 1 vejce, 70 g másla, 1 celý sáček prášku do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, 4-6 lžic mléka a vše smícháme. Těsto dáme na vál a hned zpracujeme na vláčné těsto. Vyválíme váleček asi o průměru 4 cm. Nakrájíme dílky přibližně 2 cm silné. Těsto vtlačujeme do formiček ve tvaru vajíček, které jsme vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Formička musí být celá vyplněná. Pokud formičky nemáme, použijeme hlubší polévkovou lžíci. Z formičky vytvarovaná vajíčka poklademe na plech plochou stranou, který jsme vymazali olejem. (Jsou to poloviny vajíček.)
- 2Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 180-190 °C přibližně 10-15 minut. Do upečených vajíček po vychladnutí vyhloubíme nožem dolík, který budeme plnit.
- 3Vydlabané těsto z upečených vajíček, zalijeme silnou kávou (1 dl vody + 2 lžičky kávy) a 1 lžičkou rumu. V druhé misce utřeme 80 g másla s 60 g cukru s vanilkovým cukrem do pěny. Přimícháme nasáklé těsto s kávou, směs dobře promícháme a plníme vnitřky vajíček. Poloviny vajíček spojíme, polijeme polevou a po zatuhnutí polevy podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.