Sladké šišky na židovský způsob

40 min.
Polsko

Ingredience

Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
808 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
54 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
  • 2
    Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
  • 3
    Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
  • 4
    Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
  • 5
    Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
  • 6
    Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 7. 4. 2016
Uživatel uvařil tento recept
Těsto je příliš řídké, musela jsem dosypat mouku, ale výsledek stál za to, velká dobrota!