Sladké šišky na židovský způsob
40 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 1kusCitrony
- 100gramůDroždí
- 150gramůCukr krupice
- 5decilitrůVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 2decilitryVodka
- 500gramůDžem broskvový
- 70gramůCukr moučkový
- 7kusůVaječný žloutek slepičí
- 1litrOlej slunečnicový
- 0,5hrstMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
808 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
54 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
- 2Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
- 3Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
- 4Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
- 5Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
- 6Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 7. 4. 2016
Uživatel uvařil tento recept
Těsto je příliš řídké, musela jsem dosypat mouku, ale výsledek stál za to, velká dobrota!