Slaný koláč s medovou cibulí
60 min.

Ingredience
- 700gramůCibule lahůdková
- 50gramůBrusinky
- 125gramůMáslo
- 3lžíceMed včelí
- Křehké těsto
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 125gramůMáslo
- 3lžíceSýr Eidam cihla 40%
- 4lžičkyVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín drcený
- Na podsypání těsta
- 200lžicMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
692 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
6 g
Sacharidy
132 g
Vláknina
7 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a na plátky pokrájené máslo. Pomocí prstů těsto zpracujeme na drobenku. Pak přidáme drcený kmín, nastrouhaný tvrdý sýr, rozšlehané vejce a 2-4 lžičky studené vody. Těsto důkladně propracujeme. Pak ho na pomoučeném vále (asi 1.5 lžíce) rukama vyválíme, vytvarujeme do válečku, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30-60 minut.
- 2Mezitím si připravíme mladé menší lahůdkové cibule: z očištěných a omytých cibulí odkrojíme zelenou nať. Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, celé cibule, brusinky a čerstvě pomletý pepř. Vše dobře promícháme a pomalu smažíme dozlatova přibližně 15 minut.
- 3Troubu předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto dáme na pečící papír, který jsme trochu posypali hladkou moukou (1.5 lžíce). Těsto rozválíme na větší kruh o 3-4 cm větší, než je dortová forma. Dortovou formu pak vyložíme těstem i s pečícím papírem. Okraje těsta přitisneme po celém obvodu formy. Celé dno těsta pokryjeme osmaženou cibulí. Koláč pečeme přibližně 25 minut dozlatova při 180°C. Podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.