“Slepované” – tradiční vánoční cukroví

40 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
544 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
37 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
  • 2
    Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
  • 3
    Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
  • 4
    Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
  • 5
    Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
  • 6
    Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
  • 7
    Necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.