“Slepované” – tradiční vánoční cukroví
40 min.
Ingredience
- 420gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300gramůTuk Hera jedlý
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 10mililitrůMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 20gramůTuk ztužený
- 75gramůČokoláda mléčná
- 100gramůOřechy vlašské
- 1baleníSalko karamel
- 140gramůCukr moučkový
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
544 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
37 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
2 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
- 2Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
- 3Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
- 4Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
- 5Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
- 6Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
- 7Necháme ztuhnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.