Slovenský tvarohový koláč

80 min.
Slovensko

Ingredience

  • Na náplň
  • Na ozdobení
    • 50gramůCukr moučkový
  • Na těsto
  • Na vymazání plechu
    • 50gramůHera
    • 40gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
360 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
9 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
1 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.
  • 2
    Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky.
  • 3
    Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky.
  • 4
    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.