Slovenský tvarohový koláč
80 min.
Ingredience
- Na náplň
- 500gramůTvaroh měkký
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 150gramůCukr krupice
- 2lžičkyCitronová kůra
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 6mililitrůCitronová šťáva
- 2lžícePudinkový prášek - vanilkový
- 100gramůDžem meruňkový
- Na ozdobení
- 50gramůCukr moučkový
- Na těsto
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 50gramůCukr moučkový
- 50gramůHera
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůRozinky bílé
- 1decilitrVoda pitná
- 0,5špetkaMuškátový oříšek
- Na vymazání plechu
- 50gramůHera
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
360 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
9 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
1 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.
- 2Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky.
- 3Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky.
- 4Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.