Smetanová bábovka s ořechy
65 min.
Ingredience
- 30gramůRozinky bílé
- 50mililitrůRum
- 4kusyVejce slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 270gramůCukr krupice
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 30gramůOřechy vlašské
- 1lžíceKáva instantní
- Na ozdobení
- 40gramůCukr moučkový
- Na vymazání formy
- 50gramůHera
- 60gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
14Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
319 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
857 mg
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Rozinky propláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat a namočíme na 30 minut do rumu. Vejce v misce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na hustou pěnu. Ze smetany vyšleháme šlehačku, přimícháme ji do vaječné pěny. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme. Z těsta odlijeme třetinu, přimícháme do ní nesekané ořechy, rozinky i s rumem. Do druhého dílu těsta zlehka vmícháme instantní kávu.
- 2Bábovkovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou. Nejdříve vlijeme kávové těsto a potom ořechové. Ihned vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 260°C, 40-45 minut.
- 3Upečenou bábovku necháme krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopíme. Vychladlou bábovku krájíme na tenké plátky a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 7. 2. 2017
Smetanová bábovka s ořechy
Moc dobrá bábovka, jen bych chtěla upřesnit, že pečeme na 160 °C a ne na 260°C, jak uvádí recept. Věřím, že je to překlep. :-) Palec nahoru. 🙂