Smetanový dort s čerstvými jahodami
55 min.
Ingredience
- 700gramůJahody zahradní
- 3kusyVejce slepičí
- 175gramůCukr krupice
- 175gramůMouka polohrubá
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 4lžíceDžem jahodový
- 180gramůMáslo čerstvé
- 750mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
712 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
53 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
3 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem.
- 2Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem.
- 3Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
- 4Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu.
- 5Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 4. 11. 2015
Smetanový dort s čerstvými jahodami
Jahody položené na vrchu dortu pokapeme želém, budou vypadat krásně i druhý den. Do těsta můžeme přidat dvě lžíce kakaa - korpus bude působit čokoládovým dojmem:-)