Smetanový dort s čerstvými jahodami

55 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
712 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
53 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
3 g
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem.
  • 2
    Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem.
  • 3
    Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
  • 4
    Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu.
  • 5
    Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 4. 11. 2015
Smetanový dort s čerstvými jahodami
Jahody položené na vrchu dortu pokapeme želém, budou vypadat krásně i druhý den. Do těsta můžeme přidat dvě lžíce kakaa - korpus bude působit čokoládovým dojmem:-)