Smetanový koláč se šlehačkou
70 min.
Ingredience
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 30gramůCukr krupice
- 15mililitrůVoda pitná
- 125gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 150mililitrůMléko polotučné
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 160gramůŠlehačka ve spreji
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
351 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
27 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
606 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Do mísy vsypeme mouku a krupicový cukr, promícháme. Přidáme měkké máslo, trošku vody a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu půl hodiny uležet. Vyválíme na silnější plát a vytvoříme okraje. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj položíme plát těsta, zatížíme mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme další čtvrt hodiny.
- 2Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, mléko, přidáme strouhaný muškát a vyšleháme. Smetanovou směs nalijeme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba půl hodiny, až začně těsto zlátnout.
- 3Koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.