Snadný jablkový koláč
80 min.
Ingredience
- 450gramůJablka
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 125gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceDžem meruňkový
- 1lžičkaSkořice mletá
- 50gramůCukr třtinový
- 50gramůRozinky tmavé
- 50gramůCukr moučkový
- 4lžíceVoda pitná
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 0,5lžičkaKoření perníkové
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
27 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
4 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Do hladké mouky vhodíme kousky másla a mícháme, až nám připomíná strouhanku. Přilejeme 3-4 lžíce studené vody (záleží na suchosti mouky) a jemně zpracujeme na hladké těsto.
- 2Pomoučíme vál a z těsta vyválíme kolo o průměru asi 35 cm, pak těsto přeneseme na velký plech a potřeme meruňkovým džemem.
- 3Oloupaná, očištěná a nakrájená jablka, mletou skořici, kořenící směs, nastrouhanou pomerančovou kůru, opláchnuté zlaté rozinky a jemný hnědý cukr smícháme a nasypeme do středu těsta. Okraje těsta skládáme a mačkáme na jablečnou směs, aby vytvořily uzlík s neuzavřeným středem.
- 4V předehřáté troubě na 190 °C pečeme 35-45 minut. Začne-li se těsto připalovat, zakryjeme ho alobalem.
- 5Před podáváním posypeme cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.