Snadný jablkový koláč

80 min.
Evropa

Ingredience

    • 450gramůJablka
    • 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 125gramůMáslo čerstvé
    • 2lžíceDžem meruňkový
    • 1lžičkaSkořice mletá
    • 50gramůCukr třtinový
    • 50gramůRozinky tmavé
    • 50gramůCukr moučkový
    • 4lžíceVoda pitná
    • 1lžičkaPomerančová kůra
    • 0,5lžičkaKoření perníkové
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
27 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
4 g
Cukr
36 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hladké mouky vhodíme kousky másla a mícháme, až nám připomíná strouhanku. Přilejeme 3-4 lžíce studené vody (záleží na suchosti mouky) a jemně zpracujeme na hladké těsto.
  • 2
    Pomoučíme vál a z těsta vyválíme kolo o průměru asi 35 cm, pak těsto přeneseme na velký plech a potřeme meruňkovým džemem.
  • 3
    Oloupaná, očištěná a nakrájená jablka, mletou skořici, kořenící směs, nastrouhanou pomerančovou kůru, opláchnuté zlaté rozinky a jemný hnědý cukr smícháme a nasypeme do středu těsta. Okraje těsta skládáme a mačkáme na jablečnou směs, aby vytvořily uzlík s neuzavřeným středem.
  • 4
    V předehřáté troubě na 190 °C pečeme 35-45 minut. Začne-li se těsto připalovat, zakryjeme ho alobalem.
  • 5
    Před podáváním posypeme cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.