Sousedské koblihy

30 min.
Česká republika

Ingredience

    • 600gramůMouka polohrubá
    • 3gramyCukr moučkový
    • 100gramůMáslo
    • 3kusyVejce slepičí
    • 1kusVanilkový cukr
    • 40gramůDroždí
    • 300mililitrůMléko polotučné
    • 1špetkaSůl
    • 2lžíceRum
    • 10lžicDžem jahodový
    • 1hrstMouka pšeničná hladká
    • 3kusyVaječný žloutek slepičí
    • 200mililitrůOlej rostlinný
  • Na posypání
    • 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1408 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
64 g
Sacharidy
179 g
Vláknina
6 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Odlijeme polovinu uvedeného množství mléka, dáme do něj lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí - necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr, vanilkový cukr utřeme se změklým máslem a všemi žloutky do pěny, přidáme kvásek a po částech střídavě vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků.
  • 2
    Vypracujeme vláčné těsto a necháme je pod utěrkou asi 45 minut kynout. Pak je na pomoučněném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a z něj vykrájíme tvořítkem kolečka. Na polovinu z nich dáme po lžičce džemu, přikryjeme zbylými kolečky, okraje každé koblihy důkladně smáčkneme a zvonu skrojíme tvořítkem.
  • 3
    Koblihy necháme asi 10 kynout, obrátíme je spodní stranou nahoru a necháme znovu 10 minut kynout. Pak je vyšší vrstvě oleje osmažíme z obou stran dozlatova.
  • 4
    Koblihy osmažíme a pak je na chvíli položíme na papír, aby se zbavily přebytečného oleje. Osmažené koblihy pocukrujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.