Studená čokoládová pěna se zmrzlinou
30 min.
Ingredience
- 140mililitrůVoda pitná
- 280gramůCukr krupice
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 200gramůČokoláda hořká
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250mililitrůZmrzlina vanilková
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
682 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
38 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
292 mg
Cukr
55 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku se silným dnem smícháme 100 ml vody se 150 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120 °C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem žloutky do pěny. Žloutkovou pěnu pak za stálého šlehání vléváme do horkého cukrového sirupu a šleháme tak dlouho, až směs vychladne a je velmi hustá.
- 2Z bílků ušleháme polotuhý sníh a zbývající cukr svaříme se 3 lžícemi vody. Cukrový sirup pak pomalu všleháváme do bílkového sněhu, až vytvoříme studenou, hustou a lesklou pěnu.
- 3Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Mírně vychladlou tekutou čokoládu zapracujeme do bílkové pěny a vše pak pozvolna smícháme se žloutkovou směsí.
- 4Nakonec ušleháme šlehačku, opatrně ji vmícháme do čokoládové směsi a vzniklou čokoládovou pěnu rozdělíme do pohárů.
- 5Poháry s pěnou servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.