Suflé - nadýchaný vanilkový krém

60 min.
Francie

Ingredience

  • Krém
    • 9kusůVejce slepičí
    • 170mililitrůMléko plnotučné
    • 70gramůCukr krupice
    • 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1lžíceCukr moučkový
    • 2lžíceTresť vanilková
  • Na posypání
    • 1lžíceCukr moučka
    • 1lžičkaCukr vanilka
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
323 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
15 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
197 mg
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    5 čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  • 2
    Příprava krému: v rendlíku promícháme dohladka prosátou hladkou mouku s 1dl mléka. Pak rendlík postavíme na plotnu, jakmile za stálého míchání se směs ohřeje, přidáme 70ml mléka a 70g cukru. Při mírné teplotě stále mícháme, do doby až směs zhoustne a začne se vařit. Hned rendlík odstavíme z plotny a přibližně ještě 2 minuty budeme míchat. Postupně do vychladlé směsi zašleháme 4 celá vejce a vanilkový extrakt.
  • 3
    Bílky vyšleháme v kovové míse na tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do bílků (kvůli tuhosti) 1 lžíci moučkového cukru. Poté do připraveného krému opatrně přimícháme 1 lžíci sněhu a postupně budeme sníh přidávat a zamíchávat do krému gumovou stěrkou.
  • 4
    Formičky na "suflé" naplníme jen do 2/3, poklademe je na plech a dáme do truby. Troubu snížíme na 190°C. Krém pečeme 20 minut, poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a pečeme dalších 15 minut. Jakmile formičky s vanilkovým krémem vyndáme z trouby - ihned suflé podáváme, protože za 5 minut nadýchaný krém klesne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.