Suflé - nadýchaný vanilkový krém
60 min.
Ingredience
- Krém
- 9kusůVejce slepičí
- 170mililitrůMléko plnotučné
- 70gramůCukr krupice
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceCukr moučkový
- 2lžíceTresť vanilková
- Na posypání
- 1lžíceCukr moučka
- 1lžičkaCukr vanilka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
323 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
15 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
197 mg
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 15 čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Troubu si předehřejeme na 200°C.
- 2Příprava krému: v rendlíku promícháme dohladka prosátou hladkou mouku s 1dl mléka. Pak rendlík postavíme na plotnu, jakmile za stálého míchání se směs ohřeje, přidáme 70ml mléka a 70g cukru. Při mírné teplotě stále mícháme, do doby až směs zhoustne a začne se vařit. Hned rendlík odstavíme z plotny a přibližně ještě 2 minuty budeme míchat. Postupně do vychladlé směsi zašleháme 4 celá vejce a vanilkový extrakt.
- 3Bílky vyšleháme v kovové míse na tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do bílků (kvůli tuhosti) 1 lžíci moučkového cukru. Poté do připraveného krému opatrně přimícháme 1 lžíci sněhu a postupně budeme sníh přidávat a zamíchávat do krému gumovou stěrkou.
- 4Formičky na "suflé" naplníme jen do 2/3, poklademe je na plech a dáme do truby. Troubu snížíme na 190°C. Krém pečeme 20 minut, poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a pečeme dalších 15 minut. Jakmile formičky s vanilkovým krémem vyndáme z trouby - ihned suflé podáváme, protože za 5 minut nadýchaný krém klesne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.