Švédská pomerančová pěna

25 min.
Švédsko

Ingredience

    • 1kusPomeranč červený
    • 4decilitryPomerančová šťáva
    • 1decilitrCitronová šťáva
    • 1lžícePomerančová kůra
    • 200gramůCukr krupice
    • 3lžíceŽelatina
    • 3lžíceVoda pitná
    • 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
414 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
17 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
491 mg
Cukr
58 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do rendlíku dáme 3 plátky želatiny, smícháme se třemi lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. Poté pomalu zahříváme, až se rozpustí, často promícháme. Dáváme pozor, aby nepřišla k varu, stačí jen zahřívat na 70 - 80°C. Poté želatinu necháme vychladnout.
  • 2
    Červený pomeranč omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Z pomeranče jemně nastrouháme kůru. V misce smícháme žloutky se 100 g cukru a vyšleháme do pěny. Přimícháme pomerančovou kůru, pomerančovou i citrónovou šťávu, směs důkladně vymícháme.
  • 3
    Z vaječných bílků a 100 g cukru vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkového krému postupně (za stálého šlehání) přidáváme želatinu a šleháme do ztuhnutí. Poté zlehka zapracujeme sníh z bílků. Pomerančovou pěnu dáme do skleněných pohárů a necháme je v chladničce asi 1 - 2 hodiny vychladnout. Mezitím oloupeme pomeranč, abychom získali čisté dílky bez bílých slupek. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
  • 4
    Vychladlou pomerančovou pěnu ozdobíme šlehačkou, měsíčky pomeranče a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.