Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou

75 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
856 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
43 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
4 g
Cukr
67 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 2
    Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
  • 3
    Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.
  • 4
    Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.
  • 5
    V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.
  • 6
    Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.
  • 7
    Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.