Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou
75 min.
Ingredience
- 225gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyTresť vanilková
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 2lžičkySkořice mletá
- 140gramůCukr moučkový
- 700gramůŠvestky
- 4kusyVejce slepičí
- 255gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 130gramůCukr krupice
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
856 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
43 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
4 g
Cukr
67 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 °C.
- 2Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
- 3Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.
- 4Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.
- 5V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.
- 6Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.
- 7Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.