Švýcarský čokoládový dort

95 min.
Švýcarsko

Ingredience

  • Čokoládový krém
    • 2lžíceMouka pšeničná hrubá
    • 225gramůČokoláda hořká
    • 300gramůCukr krupice
    • 340gramůMouka polohrubá
    • 125gramůZakysaná smetana
    • 2lžičkyVoda z pomerančových květů
    • 250mililitrůVoda pitná
    • 125gramůMáslo čerstvé
    • 2kusyVejce slepičí
    • 350mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
932 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
62 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
4 g
Cukr
51 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
  • 2
    Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
  • 3
    Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
  • 4
    Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
  • 5
    Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.