Švýcarský čokoládový dort
95 min.
Ingredience
- Čokoládový krém
- 225gramůČokoláda hořká
- 125gramůMáslo čerstvé
- 350mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 225gramůČokoláda hořká
- 300gramůCukr krupice
- 340gramůMouka polohrubá
- 125gramůZakysaná smetana
- 2lžičkyVoda z pomerančových květů
- 250mililitrůVoda pitná
- 125gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 350mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
932 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
62 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
4 g
Cukr
51 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
- 2Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
- 3Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
- 4Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
- 5Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.